Terug naar Nieuws & innovaties

Wij delen onze fouten: De nieuwe zaag

Gepubliceerd op:
Wij delen onze fouten: De nieuwe zaag

Een tijd geleden hebben wij het artikel ‘Onze fout: ‘Wegenbouwbedrijf Oost’’ geplaatst. Daarin vertelden we jullie over een fout die we maakten in 2014. We willen een realistischer beeld van ondernemen geven en delen daarom de komende tijd naast successen ook een aantal fouten met jullie. Immers van elkaars fouten kun je leren. In dit artikel onze grootste misser; ‘De bouw van de nieuwe zaag’ Heb jij een fout gemaakt en wil je dat met ons delen? Stel je kwetsbaar op, #No Worries, we worden er allemaal beter van!

In 2017 startte van der FLIER met de bouw van de nieuwe innovatieve zaag, maar anno 2019 is hij nog steeds niet klaar. Kor van der Flier vertelt: “We kregen regelmatig de vraag of we met IPS ook leidingen van grotere diameter dan 24 inch konden doorhalen. Op dat moment kon dat helaas nog niet en moesten we nee verkopen. Op een gegeven moment kwam er zo’n mooie klus aan dat we besloten een nieuwe zaag te gaan ontwikkelen, die wel leidingen van grotere diameter zou kunnen zagen. Deze klus was slechts twaalf weken van ons verwijderd en met onze positieve instelling dachten wij dat het ons zou gaan lukken.

We gingen zitten met een externe partij om een principe te bedenken om leidingen met grotere diameters koud door te kunnen halen. We kwamen met een vrij eenvoudige manier om de klus te kunnen klaren en volgens het computermodel zou alles werken. De externe partij bouwde de ruwe machine en wij zouden hem verder afbouwen. Zelfs tijdens het afbouwen van de zaag waren we er nog van overtuigd dat het ons ging lukken binnen de tijd. Met mijn commerciële enthousiasme had ik al een sneakpreview geplaatst op Facebook en LinkedIn. Met de tekst ‘binnenkort meer’.

Het afbouwen was klaar, maar toen we gingen testen bleek dat de zaag niet werkte. Met onze handen in het haar werkten we dag en nacht om deze machine aan de praat te krijgen. Echter, we hadden al zoveel uren in de zaag gestoken dat we hem graag wilde laten werken. Het is nu half 2019 en de zaag werkt nog niet. Vele partijen hebben gekeken en konden hun vinger er niet opleggen. De tekenaar van de machine werpt er nu een blik op. In mijn post noemde ik binnenkort meer, maar dat moet nog steeds komen. Inmiddels zijn we volgens mij met versie 12.0 aan het testen, maar één ding staat vast, hij gaat werken.

Wie zijn billen brand, moet op de blaren zitten

We zijn groot voorstanders van enthousiasme, gedrevenheid en passie. Wij begonnen aan een klus met het idee dat we het in 12 weken wel opgelost zouden hebben. Helaas zijn we deze keer te hard van stapel gelopen. Wat hebben we geleerd van deze fout? Wij hebben het ons extra moeilijk gemaakt door al dingen online te gaan plaatsen zonder dat we wisten dat het ging werken. We wilden graag dat andere mensen wisten van onze innovatie en wilden ze hier deelgenoot van maken. De tip die ik anderen dan ook mee wil geven is:

Iets wat in de theorie zou moeten werken, kan in de praktijk tegenvallen en wacht met informatie naar buiten brengen. Pas als je weet dat iets werkt, kan je enthousiast gaan delen.