Historie

Het bedrijf van der Flier is al drie generaties in de familie, maar de historie van het bedrijf gaat nog veel verder terug in de tijd. In 1763 werd de molen Edens gebouwd. Het is de oudste molen in Winschoten en tevens de oudste van de provincie Groningen. Hier kwam Maas-Jan van der Flier, de opa van Mark en Kor, op 1 september 1947 in dienst als verkoper. Hij verkocht verscheidene bakkersbenodigdheden en kocht graan in bij boeren. Jaren werkte hij voor de molenaar A.T. Edens. Toen de heer Edens overleed in 1952 besloot de vrouw van de molenaar de molen te verkopen aan Maas-Jan en haar zwager de heer Lemminga. In de laatste jaren was het bedrijf meer gefocust op loonwerk.


In 1969 verhuisde het bedrijf naar Beerta en in 1982 nam Diek van der Flier, de vader van Mark en Kor, het over van zijn vader en de heer Lemminga. Hij zette het agrarisch loonwerk vol passie voort. Er werden aardappelen gepoot en gerooid, stro werd geperst en gewassen werden gespoten.
Het was ergens in de jaren 90 dat Mark van der Flier ook aan het werk ging bij het bedrijf. Mark gaf aan dat het loonwerk niet bij hem paste en dat grondverzet meer zijn ding was. Eind jaren 90 werd er een mobiele graafmachine aangeschaft en zo begon Mark met het grondverzet.


Kor van der Flier was in deze periode aan het werk geweest op een baggerschip en reisde door Australië. In 2001 sprong Kor bij, want Mark had een extra machinist nodig. Kor vertelt: “Het was niet mijn intentie om dit te blijven doen, maar het ging goed en ik vond het eigenlijk best leuk.” In deze tijd had Mark de leiding en draaide Kor mee in het bedrijf. Eigenlijk alles werd met elkaar besproken en beslist. In 2005 werd het besluit genomen om samen het bedrijf over te nemen.


In 2008 was het zover. Kor en Mark namen het bedrijf over en keerden terug naar Winschoten in 2011. Sinds die tijd is van der Flier Groep enorm gegroeid en is het machinepark ook uitgebreid met maaiboten, grondzuigauto’s, zagen en een zandblaasauto. Het is prachtig om te zien hoe een oud familiebedrijf zo is gegroeid, maar toch de familiare sfeer heeft weten te behouden.