Back to Nieuws & innovaties

Vacuumauto Versus Grondzuigauto!

Published at:
Vacuumauto Versus Grondzuigauto!

De vacuümauto, hij lijkt erg veel op onze andere grondzuigauto’s, maar achter de carrosserie zien we toch een hele andere techniek! Wij namen de auto’s onder de loep en hebben de feiten voor jou op een rij gezet!

Andere zuigtechniek

De ‘normale’ grondzuigauto werkt eigenlijk net als een stofzuiger. Het zuigt de lucht op en daarmee de grond die zich onder de slang bevindt. Dit houdt in dat de slang altijd een luchttoevoer nodig heeft en dat je de slang niet volledig in de grond kunt drukken, dan stopt hij namelijk met zuigen.

Het zal je niet verrassen, maar in tegenstelling tot de ‘normale’ grondzuigauto maakt de vacuümauto gebruik van het vacuümprincipe. Om deze reden noemen we het ook een vacuümauto. Je kunt de techniek ook wel vergelijken met die van een giertank, maar dan zonder de stank! Wat dit betekent in de praktijk is dat de slang van de vacuümauto in de grond kan worden gedrukt zonder dat hij stopt met zuigen. Je kunt er zelfs onderwater mee zuigen. Het is dus erg afhankelijk van het project welke auto het beste ingezet kan worden.

Het tegenovergestelde van zuigen is..

Op het eerste oog lijkt de vacuümauto erg veel op de andere grondzuigauto’s, maar deze auto kan ook het tegenovergestelde! Hij kan namelijk ook materialen blazen! Zo zouden we bijvoorbeeld Big Bags kunnen vullen.

Moeilijk bereikbare plekken

Gelukkig heeft Piet de Vries, vacuümauto machinist, geen last van claustrofobie! Met de vacuümauto kunnen we namelijk makkelijker in de kruipruimtes aan het werk. Zo kunnen de grondzuigers met een dunnere slang aan het werk in de kruipruimte en dat is voor onze medewerkers praktischer, maar ook zeker aangenamer! Ook kunnen we nog lastigere plekken bereiken met deze auto. Met behulp van deze techniek kunnen we de auto op een verdere afstand parkeren en de zuigkracht behouden.

Wat kunnen we zuigen?

Dacht je dat we al veel materialen konden zuigen met de ‘normale’ grondzuigauto? Dan ga je je nu zeker verbazen, want met deze nieuwe vacuümauto kunnen we nog meer materialen zuigen. We zetten een paar voorbeelden voor jou onder elkaar, maar je mag ons altijd uitdagen met nieuwe materialen!

• Slib
• Klei
• Modder
• Water
• Explosieve mengsels
• Grond
• Zand
• Dakgrind
• Isolatiematerialen

Kortom is de vacuümauto een prachtige aanwinst voor ons machinepark! Doordat we meer materialen kunnen zuigen en blazen met een nieuwe techniek kunnen wij onze klanten nog beter ontzorgen en daar draait het om bij van der FLIER Groep! #NOWORRIES

Wil jij nog meer weten over hoe deze auto's werken? Bekijk dan onze thuisles!